BVK opleiding - Basis Veiligheidskunde opleiding - Kader

BVK opleiding - Basis Veiligheidskunde opleiding

Steeds vaker signaleren organisaties de behoefte om in de operatie werknemers meer ‘bagage’ mee te geven op het gebied van veiligheid. Het belang om gevaren te herkennen, risico’s in te schatten en passende maatregelen te nemen, wordt steeds groter. Kader speelt hier op in met de nieuwe opleiding Basis Veiligheidskunde ook wel Veiligheidscoördinator genoemd.

Als Basis Veiligheidskundige ben je binnen de organisatie de spin in het web als het gaat om veiligheid. Deze rol kan je samen met een Middelbare Veiligheidskundige of een Hogere Veiligheidskundige vervullen. Jij hebt een voorbeeldfunctie als het gaat om het veilig uitvoeren van risicovolle werkzaamheden.

Met deze opleiding leg je een goede basis om als Veiligheidscoördinator werkzaam te zijn.

Voor wie is de opleiding Basis Veiligheidskunde?

De opleiding Basis Veiligheidskunde is geschikt voor iedereen met minimaal mbo niveau die zich bezig houdt met coördinerende, adviserende en ondersteunende werkzaamheden op het gebied van veiligheid. Alle Basis Veiligheidskundigen moeten in het bezit zijn van een geldig VOL VCA diploma. Ben je niet in het bezit van een VOL VCA diploma? Dan bieden wij je onze digitale VOL VCA module aan inclusief oefenexamen die je voor dat de opleiding begint, moet maken.

Praktische informatie opleiding Basis Veiligheidskunde

De opleiding Basis Veiligheidskunde bevat 6 lesdagen, verspreidt over 3 maanden. Tijdens schoolvakantie weken schuiven de lessen op. De investering voor deze opleiding bedraagt € 2.250,- exclusief 21% BTW. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, catering, de e-learning omgeving, Safety Games, het examen en diploma.

Wil je meer weten over de opzet van de lessen? Download onze brochure of schrijf je direct in!

Welke onderwerpen komen aan bod?

De opleiding Basis Veiligheidskunde bestaat uit een introductie, zes modules en een afsluitend examen. Het lesmateriaal wordt voor de les beschikbaar gesteld in de e-learning omgeving. Tijdens de opleiding worden vier Safety Games gemaakt die met een voldoende/onvoldoende worden beoordeeld. Het doel van de Safety Games is om je in een realistische omgeving kennis te laten maken met het beheersen van de veiligheid binnen de organisatie.

De 3 Safety Games opdrachten zijn:

  • Voorbereiden Toolbox en presenteren;
  • Opstellen RI&E (deel 1), Functie RI&E (deel 2) en plan van aanpak (deel 3);
  • Uitvoeren werkplekinspectie.

Daarnaast komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Introductie opleiding & wet- en regelgeving;
  • Gevaarlijke stoffen;
  • Tijdelijke werkplekken, V&G plannen en TRA opstellen;
  • Elektrische veiligheid;
  • VCA managementsysteem, RI&E en presentatie Toolbox;
  • Persoonlijke- en omgevingsveiligheid.

Diploma

De opgedane kennis en vaardigheden worden tijdens de opleiding getoetst door het uitvoeren van individuele- en groepsopdrachten. De drie Safety Games worden beoordeeld met voldoende/ onvoldoende. Aan het eind van de opleiding volgt een schriftelijk examen. Heb je het examen goed afgerond, dan ontvang je het diploma Basis Veiligheidskunde.

Inschrijven Offerte Meer