Taken en verplichtingen rondom veiligheid op de werkplek - Kader

Taken en verplichtingen rondom veiligheid op de werkplek

Veiligheidskunde

Een ongeluk op de werkvloer kan niet alleen leiden tot lichamelijk letsel maar ook tot rechtszaken over aansprakelijkheid. Veiligheidsregels, zeker bij gevaarlijk werk, moeten er gewoon zijn. Een veiligheidskundige is expert in beleid, uitvoering en controle van deze veiligheidsvoorschriften.

Praktijkvoorbeelden van de naleving van veiligheidsvoorschriften

Een werknemer was op een dak aan het werk en viel ervan af. Hij raakte ernstig gewond. Hij droeg geen beveiligingsmiddel. Hij stelde de werkgever aansprakelijk voor de schade. Dit pakte in twee soortgelijke gevallen voor de werkgever heel verschillend uit:

  • op 7 december 2012 oordeelde de Hoge Raad dat de werkgever aansprakelijk is. Hij had moeten zorgen voor voldoende veiligheidsmateriaal op de werkplek en hij had er bovendien op toe moeten zien dat de werknemer de voorgeschreven veiligheidsmiddelen gebruikte. Zie http://www.somadvocatuur.nl/ni... ;
  • op 24 juni 2011 oordeelde de Hoge Raad dat in een soortgelijk geval de werkgever niet aansprakelijk is omdat hij kon aantonen dat hij de veiligheidsmaatregelen heeft genomen en de veiligheidsinstructies heeft gegeven die van hem geëist konden worden.

Expert in veiligheid op de werkvloer

In beide gevallen had een veiligheidskundige deze nare ongelukken, plus de gevolgen ervan, kunnen voorkomen. Een veiligheidskundige is namelijk gespecialiseerd in:

  • inventariseren van risico's in werksituaties;
  • doorvoeren van maatregelen ter vergroting van de veiligheid;
  • instrueren van werknemers;
  • adviseren van het management;
  • inspecteren en controleren van het naleven van het veiligheidsbeleid.

Zorg voor een veiligheidsdeskundige in uw organisatie

Een opleiding veiligheidskunde (MVK) bestaat bij Kader uit 14 lesdagen en wordt afgesloten met een erkend diploma. Kader biedt ook een post-hbo-opleiding veiligheidskunde van 36 lesdagen over 18 maanden verspreid.

Hier vindt u meer artikelen over intergrale veiligheid op de werkvloer

Lees meer over de MVK opleiding van Kader