Arbeidsdomstandigheden bij computerwerk - Kader

Arbeidsdomstandigheden bij computerwerk

Veiligheidskunde

Kortademigheid en duizeligheid zijn veel voorkomende klachten bij personeel dat veel met een computers werkt. Dit kan komen door verkeerde arbeidsomstandigheden maar zeker ook door foutief ademhalen, signaleert ArboRendement.

Bewustwording van eigen gedrag op arbeidsomstandigheden

Arbo - dienstverleners weten dat arbeidsomstandigheden bij computerwerk moeten bestaan uit goed afgestelde stoelen en bureaus, hanteerbare werkdruk, voldoende pauzes, en instructie over de werkhouding. Essentieel is dat werknemers zich bewust worden van het effect van hun computerwerk op de fysieke gesteldheid. Zo kan men bijvoorbeeld bij het openen van e-mails onbewust de adem inhouden of hoog en oppervlakkig gaan ademhalen. En een voorovergebogen houding belemmert de ademhaling.

Ademhalingstest start van verbetering arbeidsomstandigheden

ArboRendement pleit voor ademhalingsoefeningen die helpen bewuster en rustiger te ademen. Ook wordt gewezen op een online ademhalingstest. De schrijver van dit artikel kreeg als uitslag: "Je zit nu achter de computer, maar je lijf doet alsof je met 9 km per uur door het park rent." Hij werkt nu aan verbetering van zijn arbeidsomstandigheden.

Test zelf je ademhaling

Meer artikelen over veilig werken en arbeidsomstandigheden